Erfrechtplan | Steeds vaker schuld uit erfenissen
1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-3.3,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Steeds vaker schuld uit erfenissen

Steeds vaker schuld uit erfenissen

Het aantal nabestaanden dat een erfenis enkel onder voorwaarden accepteert of verwerpt, blijft stijgen. In 2015 ging het om 20 procent van de erfenissen, het jaar daarvoor om 15 procent.

Toch komen ondanks die groei door de toename van samengestelde gezinnen onnodig veel Nederlanders in de financiële problemen omdat zij met ‘onzichtbare’ schulden worden geconfronteerd, aldus Netwerk Notarissen. Volgens de organisatie voldoet de huidige regelgeving, die bepaalt dat een nabestaande de erfenis automatisch accepteert, niet.

Juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen: “Velen beseffen niet dat als ze eenmaal ‘ja’ hebben gezegd tegen de erfenis er geen weg terug meer is. Ook niet als die erfenis tegenvalt. Ik heb meegemaakt dat mensen na het regelen van de begrafenis dachten een leuk erfenisje over te houden van 12.000 euro. De realiteit was dat er een schuld overbleef van 24.000 euro nadat de stiefkinderen hun deel opeisten. Dat verschil moet uit eigen zak worden betaald.”

Volgens van der Geld moet Nederland naar een systeem dat erfenissen automatisch onder voorwaarden worden geaccepteerd. “Dus: ja, mits er geen schulden zijn. In plaats van alleen maar ja.”

Bron: ED.nl