Erfrechtplan | Hoe voorkom ik ruzie over de erfenis?
69
post-template-default,single,single-post,postid-69,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-3.3,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Hoe voorkom ik ruzie over de erfenis?

Hoe voorkom ik ruzie over de erfenis?

Ik help mijn kinderen financieel als het nodig is, liever dan geld nalaten via de erfenis. Hoe voorkom ik dat daarover later problemen ontstaan?

Het is bijzonder prettig te kunnen geven ‘met de warme hand’, dus als de schenker nog in leven is. Dat lukt niet altijd, bijvoorbeeld omdat de erfenis vastzit in de woning.

Wie wel geld beschikbaar heeft, kan op het juiste moment te hulp schieten. Een erfenis is niet te plannen en komt daarom vaak te vroeg of te laat. Het geld wordt dan dus minder goed besteed.

Een erfenis heeft ook voordelen. Alles wordt – tenzij anders bepaald – in gelijke delen verdeeld. Als er na het overlijden geen verschil tussen de kinderen wordt gemaakt, voelt niemand zich miskend.

Binnen families zijn er altijd kinderen die meer hulp nodig hebben dan anderen. Het ene kind heeft zijn zaakjes nu eenmaal slechter op orde of durft makkelijker om hulp te vragen. Het kind dat zichzelf prima kan redden zal zich toch achtergesteld voelen als de hulp niet eerlijk wordt verdeeld.

Tot 2003 waren kinderen verplicht grote schenkingen in te brengen bij de erfenis. Ze werden dan in mindering gebracht op hun erfdeel. Voor schenkingen die gedaan zijn na 2003 is dat niet meer zo. Wie dat wel zo wil regelen, moet een zogenoemde inbrengclausule opnemen in het testament. Daarin staat dat eerdere schenkingen moeten worden verrekend.

Moet dat via een testament?

Nee, het kan ook anders. Je kunt de inbrengclausule ook opnemen in een schenkingsakte of per brief, op het moment dat de schenking gedaan wordt. Het is goed om dit aan alle betrokkenen te laten weten en het een beetje formeel te doen. Mondelinge afspraken worden vaak weer vergeten of verkeerd geïnterpreteerd. Als alles goed is vastgelegd, worden juridische conflicten in de kiem gesmoord.

Leg goed uit waar de hulp uit bestond. Ouders die een kind geld lenen voor de aankoop van een huis, hebben ook rente gekregen voor deze lening. Het financiële voordeel was misschien maar gering, maar het andere kind zag het als iets groots.

Belangrijk is goed te communiceren en ook aandacht te geven aan de kinderen die minder financiële hulp nodig hebben. Help dat kind met de hond uitlaten of de administratie op orde te brengen. Of doe het samen, dat is ook delen.

Bron: Volkskrant geschreven door Reinout van der Heijden hij is hoofdredacteur van de Geldgids.