Ouders die hun kinderen onterven, het komt steeds vaker voor. Een slechte relatie met het kind of een betere bestemming voor de nalatenschap kunnen redenen om zijn om je kind te onterven. Voor veel kinderen komt zo’n beslissing onverwacht en een onterving kan dan ook de nodige problemen en discussies opleveren. Gelukkig zijn er alternatieven.
Wat is onterven?
Maar eerst, wat is onterven ook alweer? Volgens de wet is uw kind uw erfgenaam. Wilt u van de wet afwijken en wilt u niet dat uw kind aanspraak kan maken op uw nalatenschap, dan heeft u een testament nodig. In een testament kunt u een andere erfgenaam aanwijzen of aangeven dat uw kind niet van u mag erven. Dit heet onterven. Een kind onterven kan nooit helemaal. Het heeft altijd recht op de legitieme portie. Dat is het deel dat overblijft na onterving.
Onterven is een hard besluit. Wilt u niet dat uw kind aanspraak kan maken op uw erfenis, dan zijn er alternatieven. We noemen er vijf.
1. Maak je vermogen op
Een verre reis maken of elke week luxe dineren… Wanneer een ouder zoveel mogelijk van zijn of haar vermogen opmaakt, blijft er minder over voor het kind. Een win-winsituatie: de ouder beleeft op deze manier het meeste plezier aan het eigen geld, zonder dat het kind daarvan profiteert. Maar let op: een huis blijft deel van de erfenis. Steekt u geld in uw huis, dan hoort dit bij uw nalatenschap en komt dit uiteindelijk alsnog bij uw kind terecht.
2. De helft laten erven
In plaats van uw kind helemaal te onterven, kunt u ervoor kiezen om het de helft na te laten. Bij halvering van de nalatenschap kan de legitieme portie niet opgeëist worden. In de praktijk betekent dit dat uw kind net zoveel krijgt als bij onterving.
3. Stel een clausule in
In een testament kunnen verschillende bepalingen worden opgenomen. Dit noemen we clausules. U kunt bijvoorbeeld een tweetrapsmaking opnemen in uw testament. Dit houdt in dat u de zeggenschap over uw erfenis behoudt. Zo kunt u uw kind het normale erfdeel laten erven, maar als voorwaarde benoemen dat het eerst zijn of haar eigen vermogen moet interen of de nalatenschap aan een goed doel moet schenken.
4. Trouw in gemeenschap van goederen
De legitieme portie kan verkleind worden door in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit is vooral interessant al u veel vermogen bezit. Uw partner krijgt bij het trouwen automatisch de helft. Het deel dat overblijft kunt u alsnog naar eigen inzicht verdelen. Uw kind kan hierover de legitieme portie opeisen, maar deze is een stuk minder groot.
5. Stel een bewind in
Wilt u niet dat uw kind uw nalatenschap ontvangt omdat hij of zij niet met geld kan omgaan? Bijvoorbeeld omdat het verslaafd is? Schakel dan een bewindvoerder in. Een bewindvoerder beheert de erfenis van uw kind. Accepteert het kind het bewind en dus zijn hele erfdeel, dan kan het om de vijf jaar door de rechter laten toetsen of het al in staat is om zijn vermogen zelf te beheren.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over onterving? Wilt u bijvoorbeeld weten wat de risico’s zijn van onterving of bent u benieuwd naar meer alternatieven? Neem gerust contact op met Erfrechtplan of volg een van onze (online) lezingen.
Bron: NRC