Als je gescheiden bent en je hebt samen kinderen, dan zal er altijd een lijntje blijven tussen jou en je ex-partner. Je moet afspraken met elkaar maken en vaak betaalt een van de partners (kinder) alimentatie. Daar krijgen wij van Erfrechtplan nogal eens vragen over, zeker in combinatie met een erfenis. Want stel: je komt te overlijden, je bent niet hertrouwd en je kinderen zijn minderjarig. Wie krijgt dan eigenlijk die erfenis? Hieronder het antwoord op deze en andere vragen die wij vaak tegenkomen.
Ben ik verplicht alimentatie te betalen?
De alimentatieplicht is geldig voor mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Dit is allemaal bij wet geregeld. Woon je alleen samen? Dan hoef je geen partneralimentatie te betalen, tenzij dit nadrukkelijk besproken is. Je betaalt wel kinderalimentatie als er kinderen zijn.
Hoeveel moet ik betalen?
Er zijn twee factoren die meespelen: behoefte en draagkracht. De basis is de kinderalimentatie en vervolgens wordt gekeken naar de partneralimentatie. Een indicatie: volgens het CBS kost een kind 17 % van het gezinsinkomen, twee kinderen 26%, drie 33% en vier 40%. De vuistregel voor partneralimentatie is: neem het netto-gezinsinkomen vóór de scheiding, trek daar de kosten van de kinderen vanaf en neem 60% van wat er dan overblijft. Maar, dit is een inschatting, de vraag is of degene die moet betalen hier voldoende geld voor heeft. Overigens wordt bij slechts 17 procent van de scheidingen partneralimentatie betaald.
Kunnen we het niet gewoon onderling regelen?
Dat kan. Sterker nog, dat gebeurt in het merendeel van de scheidingen. Probeer er in dat geval samen uit te komen met een mediator. In sommige gevallen wordt de alimentatie afgekocht. Je betaalt dan in een keer een groot bedrag en bent er dan ‘vanaf’.
Wanneer stappen we naar de rechter?
Als je er samen niet uit komt. Let op: als de rechter het bedrag vaststelt, zit je vast aan dat bedrag. Verandert de situatie? Wordt bijvoorbeeld de betalende partner werkloos? Dan is een gang naar de rechter noodzakelijk
Hoe lang betaal ik alimentatie?
De maximale alimentatieperiode is momenteel twaalf jaar, maar je kunt een kortere periode afspreken. In 2020 lijkt de maximale alimentatieperiode te worden teruggeschroefd naar vijf jaar (wetsaanpassing).
Wat gebeurt er met mijn vermogen wanneer ik kom te overlijden?
Stel: je bent gescheiden (niet opnieuw getrouwd), hebt jonge kinderen en komt te overlijden. Dan gaat jouw erfenis naar de kinderen. Maar: die zijn nog minderjarig. Wanneer je ex-partner de voogdij over de kinderen krijgt, krijgt hij of zij ook het bewind over hun erfdeel. Daarvoor draagt je partner wel verantwoording af aan het kanton, maar er is toch redelijk veel vrijheid. Wil je dit niet? Dan dien je dit vooraf vast te leggen in een testament.
Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/03/samenwonen-regel-meteen-ook-de-erfenis-6505376-a1544467
Auteur: F. de Raat