Wat doet een erfrechtplanner?
Ruzie om een erfenis of erfgenamen die voor nare verrassingen komen te staan. Je hoort het steeds vaker. Steeds meer mensen in Nederland kiezen er daarom voor om hun nalatenschap te regelen met behulp van een erfrechtplanner. Maar wat doet een erfrechtplanner nou precies?
Wat is een erfrechtplanner?
Voor veel mensen is het onduidelijk hoe het erfrecht bij wet geregeld is. Daardoor komen nabestaanden soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een testament af te sluiten kunnen deze voorkomen worden. Een erfrechtplanner wijst u op de mogelijkheden die een testament biedt. Daarnaast heeft een erfrechtplanner vaak een groot netwerk van notarissen opgebouwd en verlaagt hij op deze manier de drempel om naar een notaris te gaan.
Werkzaamheden van een erfrechtplanner
Voor alle vragen over testamenten, levenstestamenten en erfrechtplanning kunnen mensen bij een erfrechtplanner terecht. De werkzaamheden van een erfrechtplanner bestaan uit:
- Het geven van voorlichting over (levens)testamenten en erfrechtplanning
- Het in kaart brengen van de persoonlijke situatie van de consument
- Het opstellen van een gespreksverslag (de basis van het testament)
- De consument adviseren over erfrechtplanning
- De drempel naar de notaris verlagen
Wie heeft baat bij een erfrechtplanner?
Eigenlijk iedereen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het regelen van een testament met een erfrechtplanner iets is voor vermogende mensen. Niets is minder waar! Veel Nederlanders bezitten een huis. Ook daarover moet erfbelasting betaald worden en dat is toch lastig als het merendeel van de erfenis in stenen vastzit. Een erfrechtplanner kan u hierover adviseren.
Wanneer schakel je de hulp in van een erfrechtplanner?
Wanneer iemand fit, gezond en volop in het leven staat denkt hij of zij niet meteen aan een erfrechtplanner. Toch is het slim om tijdig over erfrechtplanning na te denken. Er zijn namelijk verschillende van manieren om ‘bij leven te schenken’. Voor veel mensen kan dit zelfs een manier zijn om de belastingafdracht te beperken. En wat dacht u van het opstellen van een levenstestament? In dit testament legt u vast wie uw zaken regelt wanneer u dit zelf niet meer kunt. Zo houdt u zelf de regie in handen.
Een erfrechtplanner: niet voor uzelf maar voor uw nabestaanden
Een testament stelt u niet voor uzelf op, maar voor uw nabestaanden. Het is dus verstandig om hier tijdig en goed over na te denken. Ook is het belangrijk om regelmatig na te gaan of uw testament nog wel aansluit bij de huidige situatie. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je nabestaanden niet voor nare verrassingen komen te staan.
Hoe vind ik een goede erfrechtplanner
Er zijn steeds meer erfrechtspecialisten in Nederland. De dienstverlening en de prijs van deze specialisten verschilt enorm. Hoe weet je nu of je waar krijgt voor je geld, ofwel: hoe vind je nu een goede erfrechtplanner? Let bij het zoeken naar een erfrechtplanner in elk geval op de volgende punten:
- Bereid je goed voor:
Zorg voor een goede voorbereiding, wanneer u op zoek gaat naar een geschikte erfrechtspecialist. Ga na welke erfrechtplanners er zijn en vraag zo nodig naar ervaringen.
- Kies voor een gecertificeerde erfrechtspecialist:
De Federatie Erfrecht Specialisten waarborgt de kwaliteit van erfrechtspecialisten in Nederland met een onafhankelijk examen. Erfrechtsplanners die gecertificeerd zijn met het FES-keurmerk hebben dit examen afgelegd en staan voor een actueel, deskundig en compleet erfrechtadvies. Een overzicht van erfrechtspecialisten met het FES-keurmerk vindt u hier: [Link naar Keurmerkfes.nl]
- Zorg voor de juiste klik:
Zorg ervoor dat u een goede klik heeft met uw erfrechtplanner. U bespreekt tenslotte persoonlijke zaken met hem of haar. Het is dus belangrijk dat u de persoon in kwestie vertrouwt.
Meer weten over erfrechtplanning of de werkzaamheden van een erfrechtspecialist. Neem dan vrijblijvend contact op met Erfrechtplan.