Ze gingen vorige maand als warme broodjes over de toonbank: hypotheken voor dure huizen en vakantiewoningen. Met name huizenbeleggers sloegen op het laatst nog even toe. De reden? De lage overdrachtsbelasting van 2020. Per januari gaat het tarief voor deze groep namelijk flink omhoog. Dat betekende drukte in december bij makelaars- en notariskantoren.
Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) zijn er vorige maand maar liefst 40.458 hypotheken aangevraagd. Dat is ruim een derde meer dan gemiddeld in de decembermaand. Makelaars en notarissen hadden het vooral druk met beleggers. ‘Ik heb veel woningtransacties gedaan voor beleggers en voor mensen die een tweede woning wilden kopen’, vertelt een notaris aan de Telegraaf op maandag 4 januari. ‘Op een gegeven moment heb ik zelfs nee moeten verkopen. Het was een gekkenhuis.’
Hogere overdrachtsbelasting
Vanaf 1 januari 2021 betalen huizenbeleggers 8% overdrachtsbelasting. Dat is de belasting die betaalt moet worden bij de aankoop van een bestaand huis. Voorheen was die belasting 2% van het aankoopbedrag. Een forse stijging dus. Ook kopers van een vakantiehuisje of een tweede woning, moeten voortaan 8% overdrachtsbelasting betalen.
Geen overdrachtsbelasting voor jonge starters
In tegenstelling tot beleggers hebben jonge starters de koop van een woning nog even voor zich uitgeschoven. Voor starters onder de 35 jaar vervalt de overdrachtsbelasting namelijk per 1 januari 2021. Makelaars en notarissen verwachten dat deze groep woningkopers het geld zullen gebruiken om over te bieden op een woning.
Hypotheekakte én levenstestament
Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is een bezoek aan de notaris onvermijdelijk. Dat de notaris de leveringsakte en de hypotheekakte opstelt bij de aankoop van een huis, weten de meeste mensen wel. Maar heeft u wel eens nagedacht over het opstellen van een levenstestament? De aankoop van een (tweede) huis is hét moment om te bepalen wat er met uw huis en uw vermogen gebeurt als u er niet meer bent. Het vermogen zit vaak vast in de stenen uw huis. In een levenstestament legt u vast wie er over uw vermogen mag beslissen. Daarnaast kunt u met een actueel (levens)testament flink aan erfbelasting besparen.
Meer weten?
Weet u niet precies wat u te wachten staat bij de aankoop van een huis of wilt u gewoon meer weten over erfrechtplanning? Neem gerust contact op met de erfrechtspecialisten van Erfrechtplan. In gratis adviesgesprekken en tijdens gratis lezingen brengen we u op de hoogte van all ins & outs over het erfrecht.
Bron: Telegraaf.nl