‘De overheid is er niet om het voor jou te regelen. Dat moet je zelf doen’
In het FD van 9 februari vertelt Marina Milenkovic hoe zij na de plotselinge dood van haar partner verstrikt raakte in een wereld van wetten en regels rondom de erfenis. Omdat er niks op papier stond, had Marina lange tijd geen zeggenschap over de nalatenschap van haar vriend.
Toen haar partner in 2012 een hartaanval kreeg toen hij achter het stuur zat en niet veel later overleed, werd Marina plotseling fulltime moeder van zijn minderjarige kinderen. De rekeningen stroomden binnen, maar omdat er niks geregeld was, had ze niet de vrijheid om te handelen. Om beslissingen namens de kinderen te nemen, moest ze eerst wachten op de voogdijbeschikking en ook was er nog geen verklaring van erfrecht. Ze raakte verstrikt in een web van erfbelasting, hypotheken en wet- en regelgeving en moest duizenden euro’s uit eigen zak voorschieten om de eerste periode door te komen.
Uitstelgedrag
De partner van Marina bleek niets te hebben vastgelegd over zijn nalatenschap. En hij is niet de enige. Onderzoek wijst uit dat slechts 8 procent van de Nederlanders zijn nalatenschap goed geregeld heeft. In de meeste gevallen heeft dat met uitstelgedrag te maken. Ook de drempel om naar de notaris te gaan ligt hoog. Marina: ‘Ik was totaal niet vertrouwd met juridisch jargon.’ Daarom volgde ze een opleiding tot executeur en schreef ze een boek om haar ervaringen te delen en anderen te behoeden voor de situatie waarin ze terecht kwam. ‘De overheid is er niet om het voor je te regelen. Dat moet je toch echt zelf doen.’
Voorkom onaangename verrassingen
Door nu al na te denken over later, voorkom je dat nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Door het geven van lezingen en het spreken van mensen in hun oude omgeving, maakt Erfrechtplan de stap om naar de notaris te gaan een stuk eenvoudiger.
Bron: www.fd.nl