Hoe laat je je gezin goed achter? Hoe voorkom je problemen bij de verdeling van een erfenis en hoe kun je verstandig schenken aan (klein)kinderen? Deze vragen en meer behandelt Erfrechtplan tijdens gratis lezingen door heel Nederland. Zo ook afgelopen week in Cultureel Centrum Martien van Doorne in Deurne. Het doel: mensen ervan bewust maken dat een (levens)testament niet alleen voor vermogende ouderen is.
Veel mensen denken dat ze geen testament hoeven op te stellen omdat er niets te verdelen valt. Het tegendeel is vaak waar.’ Mensen zijn toch vaak vermogend door de overwaarde van hun huis’ vertelt Alex van IJsseldijk van Erfrechtplan. ‘Ik noem dat altijd
steenrijk. Bij overlijden is er dan alleen geen cashgeld aanwezig, maar dat wil niet
zeggen dat er geen nalatenschap is.’
Praktijkvoorbeelden
Tijdens zijn lezingen maakt Alex vaak gebruik van praktijkvoorbeelden om de noodzaak van een (levens)testament aan te tonen. In Deurne haalde hij het voorbeeld van Jan en Nel aan, die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Als Jan dement wordt en opgenomen wordt in een verzorgingstehuis, mag Nel het huis niet zomaar verkopen. Alleen via de kantonrechter kan dit geregeld worden, maar dat duurt vaak maanden. Ze moet dan bovendien elk jaar al haar bankafschriften en haar huishoudboekje overleggen. Problemen die voorkomen hadden kunnen worden door hier iets over op papier te zetten.
Jongeren, alleenstaanden en stellen zonder kinderen
Niet alleen ouderen hebben baat bij een testament. Ook jongeren, alleenstaanden en stellen zonder kinderen doen er verstandig aan om na te denken over hun toekomst en om belangrijke zaken vast te leggen. Met een levenstestament bijvoorbeeld, kan een gevolmachtigde beslissen over een medische behandeling wanneer de persoon in kwestie niet meer wilsbekwaam is. En wat te denken van een forse belastingaanslag over een ontvangen erfenis. Met een opvullegaat in een actueel testament kan dit voorkomen worden. En dan is er nog de vraag wat er gebeurt met je Facebook, je LinkedIn en alle andere social media-accounts. ‘Laat je gebruikersnamen en wachtwoorden veilig achter bij iemand die je helemaal vertrouwt. En voorál: ga alles regelen.’
Zelf een lezing van Erfrechtplan bijwonen? Neem gerust contact met ons op. Ook in een gratis adviesgesprek kunnen wij u meer vertellen over erfrechtplanning.
Bron: ed.nl