Naast het regelen van een testament hebben Nederlanders de mogelijkheid om een levenstestament op te stellen. In dit document wordt vastgelegd wie uw belangen mag behartigen wanneer u dat zelf niet meer kunt. Deze gevolmachtigde mag beslissingen nemen op het gebied van bijvoorbeeld financiën of medicatie. En dat een levenstestament van groot belang is, blijkt wel uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland, stelt Mr. Ernst Loendersloot in een column in de Telegraaf.
Hij heeft het in zijn column over een oudere dame in een zorginstelling wiens vermogen onder bewind is gesteld. Haar overleden man heeft in 1986 een langstlevendentestament opgesteld. Daarin staat dat hun kinderen alleen hun vadersdeel kunnen opeisen als de langstlevende partner failliet gaat, hertrouwt zonder huwelijkse voorwaarden of bijstand ontvangt. Over opname in een zorginstelling staat niets vermeld.
Vermogen interen
De oudere dame betaalt voor haar verblijf in de zorginstelling een eigen bijdrage. Deze bijdrage is deels gebaseerd op de hoogte van haar vermogen. Ze moet dus interen op haar vermogen. De vadersdelen van haar kinderen behoren echter ook tot haar vermogen. Haar bewindvoerder vraagt daarom toestemming aan de kantonrechter om deze delen uit te betalen. Het vermogen, en daardoor de eigen bijdrage, zal daardoor dalen. De rechtbank weigert. Het argument? De vrouw had eerder actie moeten ondernemen door bijvoorbeeld een levenstestament op te laten stellen.
Voorkom problemen met een levenstestament
Wanneer de oude dame een levenstestament had gehad, hadden haar gevolmachtigden haar hele vermogen kunnen wegschenken. De rechter was er in dat geval niet aan te pas gekomen. Een levenstestament had dus veel problemen kunnen voorkomen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het belang van een levenstestament of heeft u vragen over het opstellen van een levenstestament? Neem dan contact op met Erfrechtplan. Tijdens een gratis lezing of een persoonlijk gesprek vertellen we u graag meer over erfrechtplanning.