Een notaris uit Oosterhout is onlangs uit zijn ambt gezet vanwege de trage afwikkeling van een nalatenschap. De notaris was er na 13 jaar nog steeds niet in geslaagd om de erfenis te verdelen, tot grote ergernis van de erfgenamen. Volgens de Kamer van het Notariaat wekte de notaris de indruk van gemakzucht en slordigheid. Maar hoe tijdrovend is het verdelen van een erfenis eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken en hoelang duurt het voordat erfgenamen het geld op de rekening hebben staan?
Vereffenaar
Bij het verdelen van een erfenis komt veel kijken. Niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Het is daarom noodzakelijk om een executeur te hebben die de erfenis kan vereffenen, oftewel afwikkelen. Is er geen executeur in het testament benoemd, dan kunnen de erfgenamen een executeur aanwijzen. Lukt dat niet, dan doet de rechtbank dat. Dit kan enige tijd duren. In de zaak van de notaris uit Oosterhout duurde het maar liefst 5 jaar voordat de rechtbank de notaris aanwees als vereffenaar.
Duur afwikkeling erfenis
Een executeur heeft tijd nodig om een nalatenschap onder alle erfgenamen te verdelen. Hij of zij moet onder meer uitzoeken wie de erfgenamen zijn, uit welke bezittingen en schulden de nalatenschap bestaat, of de nalatenschap wordt aanvaard en op welke manier, welke belastingen betaald moeten worden en welke rekeningen stopgezet moeten worden. In een ‘normale’ situatie kan de afwikkeling van een erfenis al snel een jaar duren.
Belemmerende factoren
In ingewikkelde situaties kan de afwikkeling van een erfenis enkele jaren duren. De Oosterhoutse notaris had onder andere moeite met het opsporen van erfgenamen in het buitenland en het maken van een boedelbeschrijving. Andere factoren die kunnen belemmeren bij de afwikkeling van een erfenis zijn:
- Ruzie onder de erfgenamen
- Een executeur die niet sterk is in praktische zaken
- Een huis dat niet verkocht kan worden
- Ingewikkelde samenstelling van de nalatenschap (vermogen in het buitenland of in een onderneming)
- Erfgenamen die onverwachts opduiken
Wanneer wordt een erfenis uitbetaald?
De grote vraag is natuurlijk wanneer een erfenis daadwerkelijk uitbetaald kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de erfenis en wanneer deze is afgewikkeld. Daarnaast moet er gekeken worden of het om een erfdeel gaat of om een legaat. Bij een erfdeel moet de erfgenaam wachten tot de erfenis is afgewikkeld. Een legaat kan vaak al eerder worden opgeëist (zeker als het om een legaat van een specifiek goed gaat), tenzij er in het testament andere afspraken staan.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de afwikkeling van testamenten of heeft u andere vragen over erfrechtplanning? Neem gerust contact op met Erfrechtplan of volg een van onze gratis (online) lezingen waarin onze erfrechtspecialisten u bijpraten over het erfrecht in Nederland.
Bron: Volkskrant.nl