Het gebeurt steeds vaker: ouders die hun kinderen willen onterven. Een kind kan echter nooit volledig onterfd worden. Het behoudt namelijk altijd het recht op een deel van de nalatenschap: de legitieme portie. Omdat dit vaak leidt tot ingewikkelde procedures, pleiten Freek Schols van het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit en Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen voor herziening van deze regeling.
Wat is de legitieme portie?
Kinderen zijn automatisch erfgenaam van de ouders. Dat is bij wet geregeld. Wanneer iemand niet wil dat zijn of haar nalatenschap naar het kind gaat, moet dit vastgelegd worden in een testament. Toch is het in Nederland niet mogelijk om een kind volledig te onterven. Een kind kan namelijk altijd aanspraak maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar het kind normaal gesproken recht op heeft. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.
Waarom een kind onterven?
Notarissen zien steeds vaker dat ouders hun kinderen willen onterven. ‘Dat komt omdat familiebanden steeds losser worden’, zegt Lucienne van der Geld, directeur Netwerk Notarissen, in het Eindhovens Dagblad van 27 januari jl. ‘Nu meer mensen echt iets hebben na te laten, komt onterven ook vaker voor. En dat doe je niet zomaar. Hier gaat vrijwel altijd een grote familietragedie achter schuil. Vaak is er sprake van ruzie en is er weinig tot geen contact.’
Legitieme portie op de schop
‘Een onterfd kind is geen erfgenaam, maar krijgt een vordering op de nalatenschap’, meldt Freek Schols van het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit in hetzelfde interview. Hij deed samen met Van der Geld onderzoek naar de legitieme portie. ‘Het kind is dus opeens schuldeiser die bij de erfgenamen tot vijf jaar na het overlijden van de ouder nog om geld kan vragen. Je kunt je wel indenken wat dat voor de vaak toch al slechte familieverhoudingen betekent.’ Om deze reden pleiten Van der Geld en Schols voor een herziening van de regeling. ‘Het binnen de familie houden van eigendommen of het in bescherming nemen van kinderen zodat ze bij onterving geen beroep op de gemeenschap hoeven te doen om in hun levensonderhoud te voorzien, is niet heel actueel meer.’ Van der Geld en Schols staan niet alleen in hun oordeel. Ruim 86 procent van de ondervraagde (kandidaat)notarissen en 54 ‘gewone’ Nederlanders vinden dat de legitieme portie best kan verdwijnen.
Meer informatie
Staat u op het punt om een testament op te stellen en wilt u meer informatie over het onterven van kinderen? Of wilt u gewoon meer weten over nalatenschapsplanning? Neem dan contact op met Erfrechtplan. In onze gratis (online) lezingen of in een gratis adviesgesprek brengen we u graag op de hoogte van alle wetten en regels rondom erfrechtplanning.
Bron: ed.nl