Een professor aan de Universiteit Utrecht liet onlangs meer dan een miljoen euro na aan het Utrechts Universiteitsfonds. De hoogleraar benoemde het fonds tot zijn enige erfgenaam en wilde met zijn nalatenschap studenten helpen die buiten hun schuld om in de financiële of emotionele problemen waren gekomen. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om hun nalatenschap toe te kennen aan een organisatie of goed doel.
Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat de Universiteit Utrecht een erfenis ontving. Eerder ontving de onderwijsinstelling een erfenis van 1,2 miljoen euro van een oud geneeskunde student. De Universiteit Utrecht werkt aan duurzame oplossingen, voor een betere toekomst. Donaties van particulieren of organisaties worden hiervoor steeds belangrijker.
Erfgenaam of legaat
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om (een deel van) hun nalatenschap toe te kennen aan een organisatie of goed doel. Een goed doel kan worden opgenomen in een testament. De organisatie of instelling wordt dan benoemd als erfgenaam of ontvangt een legaat. Is de organisatie een erfgenaam? Dan ontvangt het een percentage van de erfenis. Een legaat is een vast bedrag in geld en gaat meestal voor op de erfenis.
Waar op letten
Wilt u uw erfenis nalaten aan goed doel? Dan zijn er verschillende zaken waar u op moet letten. Een organisatie of instelling mag een erfenis bijvoorbeeld alleen beneficiair aanvaarden. Dat betekent dat de organisatie de erfenis pas ontvangt na een boedelbeschrijving die is goedgekeurd door de rechtbank. Daarnaast is het raadzaam om een erfenis na te laten aan een organisatie met een ANBI-status. Alleen deze organisaties zijn vrijgesteld van erfbelasting en kunnen de gehele erfenis besteden aan hun doelen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het nalaten aan een goed doel? Neem dan contact op met Erfrechtplan. U kunt natuurlijk ook één van onze gratis (online) lezingen bijwonen waarin we u bijpraten over alle ins & outs over erfrechtplanning.