In een levenstestament legt u vast wie beslissingen mag nemen over uw financiële- of medische kwesties, wanneer u dat zelf niet meer kunt. Wilt u een levenstestament opstellen? Dan moet u beslissen wie u een volmacht geeft. Het lijkt een logische keuze om de mensen die u het meest dierbaar zijn een volmacht te geven. Uw kinderen bijvoorbeeld. Maar is dit wel zo verstandig?
Volmacht
Met een levenstestament houdt u altijd de regie in handen. In deze notariële akte legt u namelijk uw keuzes en wensen voor de toekomst vast. U geeft aan wie uw belangen mag behartigen als u dat zelf niet meer kunt. Deze persoon krijgt uw volmacht en wordt gevolmachtigde genoemd. Het is gebruikelijk om de partner een volmacht te geven en daarna, wanneer deze overlijdt, één of meerdere kinderen als gevolmachtigde aan te wijzen.
Problemen
Het klinkt logisch om kinderen een volmacht te geven. Toch leidt dit in de praktijk regelmatig tot problemen. Zeker wanneer het om meerdere kinderen gaat. Is de relatie onderling goed? Dan is er natuurlijk niks aan de hand. Liggen de kinderen echter niet op één lijn, dan kan het behoorlijk lastig zijn om een beslissing te nemen en alle benodigde handtekeningen te verzamelen. En bij veel zaken, zoals de verkoop van het ouderlijk huis of het beheren van beleggingen, zijn die handtekeningen écht nodig.
Soms kunnen de problemen zelfs zo hoog op lopen, dat de rechter een bewindvoerder aanstelt. Deze moet dan verantwoording afleggen aan de rechter. Gaat het om een externe bewindvoerder, dan zijn de kinderen alsnog de volledige regie kwijt.
Toezichthouder
Om dergelijke kwesties te voorkomen, noemt Hanneke Kroonenberg, hoofd Kenniscentrum bij financieel dienstverlener Van Lanschot, in de Telegraaf van 12 september, als een oplossing om één kind de volmacht te geven en de anderen als toezichthouder aan te wijzen. ‘Daar kun je in het levenstestament ook voorwaarden aan stellen. Bijvoorbeeld dat toestemming van alle kinderen nodig is bij de verkoop van het huis en bij schenkingen of leningen.’
Meer weten?
Wilt u meer weten over het opstellen van een levenstestament? Neem gerust contact op met Erfrechtplan of volg één van onze (online) lezingen.