Steeds meer Nederlanders hebben een levenstestament. En dat is maar goed ook. Met deze notariële akte legt u vast wie uw belangen mag behartigen als u dat zelf niet meer kunt. Veel financiële en ethische problemen kunnen hiermee voorkomen worden. Maar hoe voorkomt u dat de persoon die u aanwijst als gevolmachtigde misbruik maakt van de situatie? Erfrechtplan geeft tips.
Het kan onverhoopt voorkomen: u wordt dement of krijgt een ongeval. Wanneer u vervolgens wilsonbekwaam wordt en niet zelf meer kunt beslissen over financiële- of medische kwesties, is het belangrijk dat er iemand is die uw belangen behartigt. In een levenstestament legt u uw wensen vast en wijst u een gevolmachtigde aan die erop toeziet dat uw wensen worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de verkoop van uw huis of de keuze voor orgaandonatie.
Misbruik
Hoewel een levenstestament vaak problemen kan voorkomen, kan het in sommige gevallen ook averechts werken. Een gevolmachtigde heeft veel macht, waardoor deze gemakkelijk misbruik kan maken van de situatie. Zo veroordeelde de rechtbank in Maastricht onlangs een vrouw die haar hoogbejaarde partner met een algehele volmacht voor €195.236 had bestolen. De man wilde zijn vriendin machtigen om boodschappen voor hem te doen, maar de vrouw bleek enorme bedragen te hebben weggesluisd, voor onder andere een keuken en een buikwandcorrectie voor haar dochter. De louche praktijken werden opgemerkt door een neef van de bejaarde man, die het vreemd vond dat zijn oom geen bankafschriften meer ontving.
Toezichthouder
Helaas staat bovengenoemde zaak niet op zichzelf. Notarissen waarschuwen dat ze steeds meer meldingen krijgen van fraude met levenstestamenten. Het is daarom raadzaam om, voordat u een levenstestament opstelt, goed na te denken over wie u aanwijst als gevolmachtigde. ‘Helaas blijkt uit de praktijk dat zelfs iemand die u voor 200 procent vertrouwt, misbruik kan maken van de situatie’, vertelt kandidaat-notaris Laura van Kempen-Cremers van Pigmans Ras Janssen notarissen, onlangs aan de Telegraaf. Haar advies? Meerdere gevolmachtigden of een toezichthouder opnemen in het levenstestament. ‘De gevolmachtigde moet dan verantwoording afleggen aan de toezichthouder of aan andere gevolmachtigden. Daarnaast kun je gebruik maken van een softwareprogramma dat de toezichthouder waarschuwt als onverwachte betalingen plaatsvinden.’ Ook notaris Ronald Brinkman van Vechtstede notarissen in Hardenberg pleit voor meerdere gevolmachtigden. ‘Hoe meer ogen meekijken, hoe beter. Eigenlijk zou je al je erfgenamen de volmacht moeten geven. Zo kunnen ze elkaar controleren.’
Meer informatie?
Wil je meer informatie over het opstellen van een levenstestament? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een levenstestament zo goed mogelijk dichttimmert? Neem dan contact op met Erfrechtplan. In een persoonlijk gesprek of tijdens een (online) lezing vertellen we u alles over erfrechtplanning.
Bron: Telegraaf.nl