Wanneer uw partner overlijdt en u niet meer voor uzelf kunt zorgen, komt u hoogstwaarschijnlijk in een verzorgingshuis of verpleeghuis terecht. U betaalt dan een eigen bijdrage die gebaseerd is op uw vermogen. Wanneer u een eigen huis heeft, behoren ook de overwaarde van uw woning en de eventuele kindsdelen tot het vermogen. In de meeste gevallen kunnen uw kinderen hun deel pas opeisen wanneer u er als langstlevende partner niet meer bent. Dit maakt uw vermogen, en daarmee de eigen bijdrage, onnodig hoog. U kunt dit voorkomen door een AWBZ clausule in uw testament op te (laten) nemen.
Wat is de AWBZ clausule?
Een AWBZ clausule is een bepaling in een testament die een deel van de erfenis direct opeisbaar maakt. Kinderen of andere erfgenamen kunnen hun deel opeisen als de langstlevende partner opgenomen wordt in een zorginstelling met eigen bijdrage. Dit zijn instellingen die vroeger vielen onder de AWBZ. Inmiddels vallen deze instellingen onder de Wet Langdurige Zorg en wordt de clausule ook wel WLZ clausule genoemd.
Waarom is de AWBZ clausule interessant?
Bij een testament zonder AWBZ clausule ontvangt de langstlevende partner de gehele erfenis. De eventuele kinderen ontvangen hun erfdeel later, wanneer de langstlevende er niet meer is bijvoorbeeld, of wanneer deze hertrouwt. Ook als de langstlevende naar een zorginstelling gaat en het huis moet verkopen, is de opbrengst in zijn geheel voor de partner. Die moet daardoor een hogere eigen bijdrage betalen voor de zorg. Met een AWBZ clausule in een testament wordt vastgelegd dat de kindsdelen direct opeisbaar zijn bij opname in een zorginstelling. Het vermogen van de langstlevende daalt hierdoor, waardoor er een lagere eigen bijdrage gevraagd wordt.
AWBZ clausule en levenstestament
Bij een AWBZ clausule is het ook belangrijk dat er sprake is van een levenstestament. In een levenstestament staat wie uw belangen mag behartigen als u dat zelf niet meer kan. Het gaat dan om financiële of medische zaken. U kunt bijvoorbeeld uw kinderen een volmacht geven zodat zij uw huis kunnen verkopen wanneer u naar een zorginstelling moet en zelf de verkoop niet meer kan regelen.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de AWBZ clausule of heeft u een andere vraag met betrekking tot erfrechtplanning? Neem gerust contact op met Erfrechtplan. In een persoonlijk gesprek of in een online lezing vertellen we u graag meer over aanpak.