Met spoed een testament opmaken? Dit zijn de mogelijkheden
Als u een schenking of erfenis ontvangt en het op de gezamenlijke rekening zet, heeft uw partner er ook plezier van. Wel zo fijn. Maar hoe zit dat als u gaat scheiden? Hoe wordt deze erfenis dan verdeeld? En wat als het geld al besteed is aan een verbouwing of vakantie? Twee scenario’s.
Erfenis en vakantie
Een prachtige cruise of een mooie wereldreis. Niet zelden komt het voor dat stellen het geld uit een erfenis besteden aan een vakantie. Toch kleeft hier een groot nadeel aan. De partner die de erfenis heeft ontvangen en dus de reis heeft betaald, kan bij een scheiding een deel van het geld opeisen. Wanneer het geld op is, kan zelfs een beroep worden gedaan op de overwaarde van het huis. ‘Als iemand het geld uit een erfenis overboekt naar een gezamenlijke rekening, houdt hij of zij daar recht op, ook al is het geld opgegaan’, legt Hanneke Kroonenberg, hoofd van het kenniscentrum van Van Lanschot aan het Financieel Dagblad uit. ‘Als partner kun je dit voorkomen door te bewijzen dat de vakantie een cadeau is geweest. Hoewel een schriftelijke overeenkomst beter is, kun je altijd een berichtje op Facebook plaatsen waarmee je je partner bedankt voor de geweldige vakantie.’
Erfenis en hypotheek
Ook wanneer u een schenking van uw (groot)ouders gebruikt voor de verbouwing van uw huis of het aflossen van de hypotheek, kan dit bij een scheiding voor problemen tussen u en uw partner zorgen. Stel, u heeft samen met uw echtgenoot een huis van vijf ton gekocht en de waarde van het huis is in de jaren daarna flink gestegen. U gebruikt een belastingvrije schenking van een ton waarmee u de hypotheek voor 2012 extra aflost. Wanneer u na de scheiding het huis voor een miljoen kunt verkopen, krijgt u het bedrag en de helft van de overwaarde terug. Wanneer u de schenking na 2012 heeft gebruikt, wordt er gekeken naar de waarde van het huis op het moment dat de hypotheek werd afgesloten. Bij een hypotheek van vijf ton en een inleg van een ton, heeft u bij uw scheiding recht op een vijfde van de verkoopprijs van het huis. Ook heeft u recht op de helft van de overwaarde. ‘Je kunt dus flink profiteren van de waardestijging’, zegt Kroonenberg. Om ervoor te zorgen dat de verdeling oneerlijk uitpakt bij een scheiding is het altijd verstandig om afspraken vast te leggen.
Beter voorbereid
Om ervoor te zorgen dat de verdeling oneerlijk uitpakt bij een scheiding is het altijd verstandig om afspraken vast te leggen. Een betere voorbereiding kan grote problemen voorkomen.
Wilt u weten waar u op moet letten en welke zaken u vast kunt leggen? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek of kom naar een van onze gratis lezingen.
Bron: FD.nl