Wat is een legaat?
Wilt u uw vermogen aan iemand nalaten? Dan zijn er verschillende manieren waarop u dat kunt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld in een testament een erfgenaam benoemen. Maar wist u dat u in uw testament ook een legaat kunt vaststellen? Hiermee stelt u een bepaald geldbedrag of bepaalde bezittingen veilig voor een dierbare of een goed doel. Wat houdt een legaat precies in en hoe leg je het vast in je testament?
Wat houdt een legaat in?
Een legaat is een bepaling die u in uw testament kan opnemen. Met deze bepaling kunt u iets specifieks nalaten aan een dierbare of aan een goed doel, zonder dat deze erfgenaam is. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook een object, zoals een schilderij, meubelstuk of een huis. Erfgenamen krijgen een percentage van de gehele nalatenschap (inclusief eventuele schulden). Bij een legaat krijgt iemand iets, zonder dat hij of zij bij de afwikkeling van de erfenis betrokken raakt.
Waarom een legaat?
Door een legaat in uw testament (of codicil) op te nemen weet u zeker dat uw geldbedrag of goederen terecht komen bij de persoon of instantie van uw keuze. Het grote voordeel van een legaat is dan ook dat uw wensen duidelijk op papier staan en discussies over de erfenis worden voorkomen. Erfgenamen zijn verplicht de persoon voor wie het legaat bedoeld is op de hoogte te brengen.
Een legaat is vaak vrij van recht
Een legaat is vaak vrij van recht. Dit betekent dat de ontvanger van het legaat geen belasting hoeft te betalen over het geldbedrag of over de goederen die hij of zij ontvangt. De erfbelasting wordt dan uit de totale erfenis betaald. Wat de ontvanger netto krijgt, is gelijk aan het legaat dat in het testament staat. Het ‘vrij van recht erven’ of ‘netto erven’ moet in het testament vastgelegd worden.
Legaat voor het kleinkind
Een kleinkind erft niet automatisch van een grootouder. Wilt u een bedrag nalaten aan uw kleinkind, dan doet u er verstandig aan om een kleinkindlegaat in uw testament op te nemen. Een kleinkindlegaat brengt een groot voordeel met zich mee. Over het legaat hoeft namelijk geen erfbelasting betaald te worden. De vrijstelling van belastingplicht voor kleinkinderen geldt tot een bedrag van € 20.946 (2020). Zijn er voldoende liquide middelen, dan kan het dus interessant zijn om naast uw partner en kinderen, ook uw kleinkind te laten erven.
Mag een legaat geweigerd worden?
De persoon of instantie aan wie u een legaat wilt nalaten, hoeft deze niet te accepteren. Gaan er veel kosten gepaard met het legaat, bijvoorbeeld onderhoudskosten bij een gelegateerd huis, dan kan dit een reden zijn om het legaat te verwerpen. Voor elk legaat mag de ontvanger apart beslissen om hij of zij deze accepteert of weigert.
Meer weten over legaten?
Wilt u meer weten over het opstellen van een legaat? Wilt u bijvoorbeeld weten waar u op moet letten als u een legaat in uw testament wilt opnemen? Neem dan contact op met de erfrechtspecialisten van Erfrechtplan of bezoek een van onze gratis lezingen.