In een testament bepaalt de erflater zelf wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. De inhoud van een testament is hoogstpersoonlijk. Toch kunnen belanghebbenden bij het Centraal Testamenten Register (CTR), nagaan of er een testament is opgesteld. Hoe zit dat precies? Is een testament strikt geheim of hebben belanghebbenden recht op inzage in het testament? Erfrechtplan legt uit.
Wie mag mijn testament inzien?
Heeft u een testament opgesteld? Dan is de inhoud in principe alleen bij u bekend. De notaris bij wie u het testament heeft opgesteld heeft namelijk een geheimhoudingsplicht. Het is aan u als erflater om te bepalen met wie u de informatie uit het testament deelt.
Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen. Dit kan echter alleen na uw overlijden.
Wanneer wordt de inhoud bekend gemaakt?
Na uw overlijden neemt de notaris contact op met de wettelijke en eventueel testamentaire erfgenamen. Schriftelijk, of via een persoonlijk gesprek, ontvangen zij een kopie van het testament. Niet iedereen heeft recht op volledige inzage. Personen die een legaat ontvangen of onterfde kinderen mogen slechts een deel van het testament bekijken.
Testament en Belastingdienst
Ook de Belastingdienst ontvangt na uw overlijden een kopie van uw testament. Dit in verband met de eventuele erfbelasting die uw erfgenamen moeten betalen. Maar ook nu geldt: inzage kan pas na uw overlijden.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het opstellen van een testament? Tijdens onze gratis lezingen vertellen we u graag meer over erfrechtplanning. Ook een persoonlijk adviesgesprek behoort tot de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op.